Merhabalar sevgili dostlar;
Hazır zamanı gelmişken Zeytinyağlı Taze Fasulye tarifi vermek istedim sizlere. Oldukça hafif, lezzetli ve düşük kalorili bir yemektir aynı zaman da. Her ne kadar artık her mevsim tüm sebzeleri bulma imkanımız olsa da, tabii ki tam mevsimin de yemek çok daha sağlıklı olur. Almanya’ya tüm dünyadan yiyecekler gelir. Mesela kış aylarında Almanya’da domates yetişmez ama Marokko’dan gelir çünkü aynı zaman da orada hava sıcak ve doğal ortam da yetişen domates geliyor, tabi aynı mevzu diğer sebzeler için de geçerli. Biraz pahalı olabiliyor ama en azından hormonla yetiştirilmiş sera ürünü değiller.
Zeytinyağlı Taze Fasulye
Yaz aylarının en lezzetli, nefis yemeklerindendir taze fasulye yemeği. İster zeytinyağlı, ister etli olsun her şekilde Türk mutfağının en önemli sebzelerinden ve yemeklerindendir. Tencereye sebzeleri kat kat dizip hoş bir görüntü elde ettim tabi vaktiniz yoksa gelişigüzel koyabilirsiniz. Hiç su koymadan çok kısık ateşte sadece sebzelerin suyu ile pişirebilirsiniz yemeğinizi.
- 500 gr Taze fasulye
- 1 tane Kuru soğan
- 1 tane Kapya biber
- 2-3 tane Domates
- 1 yemek kaşığı Domates ve biber salçası karışık
- 2 çay kaşığı Tuz
- 1 çay kaşığı Pul biber
- 1/2 çay bardağı Zeytinyağı
- 1/2 çay bardağı Su
-
Fasulyeleri ayıkladıktan sonra yıkayalım ve ortasından uzunlamasına böldükten sonra tekrar eninden de ikiye bölerek hazırlayalım.
-
Kuru soğanı ve kapya biberi yarım ay şeklinde doğrayıp hazırlayalım. Aynı şekilde domateslerinde kabuklarını soyup yarım ay şeklinde doğrayalım.
-
Tencerenin tabanına biraz zeytinyağı gezdirdikten sonra biraz soğan, aralarına biraz biber olarak yuvarlak dizelim. Üzerlerine fasulyelerden dizelim. Onların üzerine domates dilimlerinden dizelim.
-
Bu işlemi tüm sebzeler bitinceye kadar sırayla dizerek devam edelim. En üste yine domates dilimleri dizelim. ( Video da görebilirsiniz dizim şeklini. )
-
Salçaya tuzu ve arzu ederseniz pul biberi ekleyip yarım çay bardağı su ile açıp yemeğin üzerine dökelim.
-
Zeytinyağının kalanını da üzerlerine gezdirdikten sonra tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte kendi suyu ile pişmesini sağlayalım.
-
Arada kontrol edelim su durumunu fakat bu çok sık olmasın kapağını her açtığınız da yemeğinizin suyu uçar ve azalır. 40 dakika sonra kontrol etmeniz yeterli pişmiş mi fasulyeler diye.
-
İsterseniz sıcak isterseniz ılık yada soğuk yiyebilirsiniz. Afiyetler olsun, sofralarınızın bereketi bol olsun. Sevgiyle kalın.