Yayla Çorbası

Merhabalar sevgili dostlar;
Bugün sizlere hepimizin bildiği bir çorba tarifim var. Yayla çorbası düğünlerimiz de, bayramlarımız da ve diğer zamanlar da da evlerimiz de sıkça yaptığımız güzel lezzetli bir çorbadır. Yoğurtlu çorba diye de bilinir kimi yörelerimiz de.

Yayla Çorbası

Yayla çorbası her ne kadar kolay bir çorba olsa da, lezzetli ve özlü bir yayla çorbası hazırlamanın bazı püf noktaları vardır, bunlara değinmek isterim. Öncelikle yayla çorbasında yoğurt seçimi çok önemlidir, kesinlikle süzme yoğurt kullanılmalıdır. İçerisine konacak olan pirinç önceden biraz orta yumuşaklığa gelene dek haşlanmalıdır. Yumurta ve un kıvamını doğru ayarlama da lezzet açısından olmazsa olmazıdır. Şimdi tüm bu püf noktalarının nedenlerine gelelim isterseniz. Yoğurt seçimi süzme yoğurt olmalı dedim neden? Çünkü süzülmemiş yoğurt ile yaptığınızda yoğurdun suyu sebebiyle kesinlikle çorbanız kesilecektir ve ekşi olacaktır, süzme yoğurt hem daha lezzetli, hem de daha hoş kıvamlı, görünümlü bir çorba elde etmenizi sağlayacaktır. Pirinci haşlama sebebimiz ise, pirinç ve çorbanın pişme süreleri ile alakalı bir durumdur. Ayrıca ikinci bir nokta yoğurtlu çorba uzun kaynatıldığında da kesilir, bu riski ortadan kaldırmak için pirincimizi orta yumuşaklıkta haşlıyoruz ki, çorbaya ekledikten sonra çorba ile aynı zamanda pişip yumuşasın. Un miktarına gelince 1 litre suya 1 yemek kaşığı olarak hesap edebilirsiniz her zaman, tabii ki öyle dağ gibi tepeleme değil bahsetiğim bir kaşık. Ayrıca yumurta sarısı çorbamızın aslında terbiyesidir, yoğurt ve unla birleşerek çorbamızın daha lezzetli ve kıvamlı olmasını sağlar. Tabii ki yumurtaya karşı alerjisi olanlar kullanmayabilirler o kadar da büyük bir fark arz etmez. Ayrıca çok önemli iki nokta daha vardır, yayla çorbasının ve diğer yoğurtlu tüm çorbalar için aynısı geçerlidir, tencerenin kapağı kapatılarak pişirilmez sürekli ağır ağır kaynayıncaya kadar karıştırılmalıdır. Aynı şekilde piştikten sonra da ılıyıncaya kadar tencerenin kapağı kapatılmaz. Ne kadar tüm noktalara dikkat ederek pişirseniz de, eğer sıcak iken tencenin kapağını kapatırsanız çorbanız peynirleşerek kesilmeye başlar. İkinci nokta ise tuzudur, tuzu en son çorba pişip altını kapattıktan sonra eklenmelidir. Tuz da pişerken atıldığında çorbanız kesilir. Artık tüm püf noktalarına değindikten sonra buyrun malzeme listemize ve tarifimize geçelim. 

  • 1 çay bardağı Pirinç
  • 2 çay bardağı Su
  • 5 yemek kaşığı Yoğurt
  • 1 tane Yumurta
  • 1 yemek kaşığı Un
  • 750 ml Su
  • 2,5 çay kaşığı Tuz

Sosu için;

  • 1,5 yemek kaşığı Tereyağ
  • 1 yemek kaşığı Sıvıyağ
  • 1/2 çay kaşığı Toz kırmızı biber
  • 2 çay kaşığı Kuru nane
  1. Öncelikle pirinci tamamen duru temiz suyu çıkıncaya kadar yıkayalım. Bir küçük tencerede 2 çay bardağı su ile haşlayalım. Suyunu tamamen çekmeden hafif ıslak iken ocaktan alalım. 10 dakika da haşlanacaktır zaten.

  2. Diğer tarafta çorba tenceresine yoğurdu ve yumurtayı koyup el çırpıcısı ile iyice çırpıp özleştirelim.

  3. Unu ilave edip çırparak un topağı kalmayıncaya kadar karıştıralım. Suyun bir miktarını ekleyip çırparak tüm malzemenin pürüzsüz hale gelmesini sağlayalım. 

  4. Tencerenin dip kıyılarına birikmiş olan kısmı da bir kaşık ile sıyırıp karıştıralım, çünkü el çırpısıcı oralardaki malzemeyi almayacaktır yuvarlak başlı olması sebebiyle.

  5. Suyun kalanını da ekleyip ocağa alalım tenceremizi. Yavaş yavaş karıştırarak pişirmeye başlayalım.

  6. O arada pirinciniz haşlanmış olacaktır, çorbamıza ekleyip karıştırmaya devam edelim. Kaynamaya başlayınca kıvamını da yavaş yavaş almış olacaktır.

  7. Bu aşamada eğer koyu görünürse 1 su bardağı daha sıcak su olmak şartıyla ekleyebiliriz.

  8. Kaynamaya başlayınca altını kısıp, kısık ateşte 5 dakika daha arada karıştırarak pişirmeye devam edelim. Sonrasında tenceremizi ocaktan alalım.

  9. Çorbamızın sosu için; tereyağ ve sıvıyağı bir tavaya alıp eritelim köpürmeye başlayınca naneyi ve toz kırmızı biberi ekleyip bir karıştırıp hemen ocaktan alalım ki yanmasın. Çok çabuk yanacaktır dikkat edelim yağ eridikten sonra ocağı kısalım.

  10. Çorbamızın tuzunu bu aşamada artık ilave edebiliriz. Karıştırıp erittiğimiz yağı ister direk tencereye çorbaya ekleyebiliriz, yada servis yaparken çorbayı kaselere koyduktan sonra üzerine bir iki yemek kaşığı gezdirip servis yapabiliriz.

Afiyetler olsun, sofralarınızın bereketi bol olsun inşallah. Sevgiyle kalın.

     

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    İncele! karışık makale .