Merhabalar sevgili dostlar,
Tereyağının suyu nasıl alınır? Saf tereyağı yani sade yağ nasıl yapılır? Bugün sizlerle güzel bir sade yağ yapalım istedim. Pastalar da, börekler de, kekler de, kurabiyeler de, baklavalar da, çorbalar da, pilavlar da, yemekler de kısacası her amaç için kullanabileceğiniz bir yağ elde edeceğiz. Ben indirimli fiyata tereyağı bulduğum da bolca alıyorum ve onları eritip bu şekilde saf yani sade yağ elde ediyorum. Biraz ılıdıktan sonra saklama kabıma boşaltıp buzdolabıma kaldırıyorum. Tereyağı kullandığım her şeye bu hazırladığım sade yağı kullanıyorum.
Sade Yağ Nasıl Yapılır?
Sade yağ yapımı çok kolay hiç zorlanmadan hazırlayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken arada sırada üzerinde biriken köpükleri almak. En sağlıklı yağ olarak zeytinyağını biliriz hepimiz değil mi? Size bu sade yağ ondan daha sağlıklı dersem inanır mısınız? Tarihi millattan önce 2000 li yıllara dayanan sade yağ, Avrupa ve bazı ülkeler de ”Ghee” diye de bilinmekte. Çok kıymetli bir yağı anlatıyorum şu an sizlere, tereyağında %10-20 oranında bulunan su, sade yağ da bulunmuyor. Tereyağında %85 olan yağ oranı, sade yağ da %99 civarında. Bin yıllardır mutfaklarda boşuna kullanılmıyormuş, gerçekten eskilerin bir bildiği varmış.
Yemeklerinize tereyağı dahil diğer yağlardan çok daha fazla lezzet verecek. Daha sağlıklı İçinde oksitlenmiş kolesterol ve laktoz bulunmuyor. A-D-E vitaminlerinden zengin, içeriğinde ki K2 vitamini kemikleri güçlendiriyor. Kolesterol düşürücü ve zayıflamanıza destektir. Evet yanlış duymadınız. Tıpkı Hindistan cevizi yağı gibi saf yağ olmasından dolayı diyet yaparken bile gönül rahatlığıyla bu saf tereyağını kullanabilirsiniz. Aynı zaman da sindirime yardımcı olur. Yemeklerinize 1 yemek kaşığı koymanız yeterli bakın görün nasıl bir lezzet verecek yemeğin tadı yerine gelecek. Tereyağını tencereye koyarız hemen yanar değil mi? Sade yağ 250 dereceye kadar dayanıklı bir yağ öyle hemen erir erimez yanmaya başlamıyor.
- 2 Kilo Tuzsuz Tereyağı
-
Tereyağını bir tencereye alıp, tencereyi ocağa koyalım. Orta ateşte yağı eritelim.
-
Sadece yağ eriyene kadar 1 kere karıştırmanız yeterli, bir daha yağı kesinlikle karıştırmayın.
-
Üzerinde biriken köpükleri bir metal kaşıkla biriktikçe alalım. 45 dakika bu şekilde yağı pişirmeye ve köpükleri tamamen yok olana kadar almaya devam edelim.
-
Süre sonunda altın sarısı saf yağ görüntüsü olmalı. Bu şekilde biraz ılımasını bekleyelim.
-
Daha sonra saklama kaplarına boşaltıp buzdolabına kaldıralım. Dibinde biriken tortuları kesinlikle yağla beraber dökmüyoruz onlar tencerenin dibinde kalıyor.
- Buzdolabında 1-2 yıl dayanır. Mutfak dolabında bile aylarca dayanıklılığını korur.