Merhabalar sevgili dostlar;
Kış bitmeden Portakal’ ın zamanı geçmeden mis kokulu bir Portakal kabuğu Reçeli ve Portkal Reçeli hazırlamaya ne dersiniz? Nasıl yaz aylarında çıkan mevsim meyvelerinden Reçeller, Marmelatlar hazırlıyorsak kış mevsimi geldiğinde kahvaltı sofralarımızı çeşit çeşit donatıyorsak, kışın da kış meyveleri ile hazırlayıp yaz sofralarımızı renklendirebiliriz. Daha önce Ayva Marmelatı yapmıştım sizlerle paylaşmıştım. ( Marmelatlar ve Reçeller başlığında bulabilirsiniz.) Bu sefer de dediğim gibi mevsimi geçmeden nefis bir Portakal Reçeli ve aynı zaman da kabuklarından da Portakal Kabuğu Reçeli yapmak istedim. Yaz aylarında kahvaltı soframı renklendirecek mis kokulu ferahlatıcı iki çeşit reçelim oldu.Biraz zahmetli oluyor tabii ki özellikle Portakal Kabuğu Reçeli ipe dizme kısmı zaman alıyor bir tek, diğer aşamaları zaten kolay. Ama gerçekten mutlaka zaman ayırıp yapmalısınız hiç pişman olmayacaksınız.
Portakal Kabuğu Reçeli ve Portakal Reçeli
Sizlere önce ön bilgileri hazırlık aşamalarını vermek isterim. Portakal kabuklarını dizeceğimiz ip pamuklu, sağlam ve beyaz ip olmalı. İpe dizdiğimiz portakal kabuklarını soğuk suda bekletiyoruz ve gün içerisinde her 2-3 saatte bir bu suyu döküp yenisini dolduruyoruz. Üzerlerini geçecek kadar olması yeterli. Kabukları haşlarken mutlaka 3-4 kez bu işlemi yapalım ki acısı tamamen çıksın. Reçelin yapımına ertesi gün başlarsanız çok daha iyi olur. Portakal reçelini portakalları soyduğunuz gün yapabilirsiniz. Doğradığınız portakalları 1-2 saat üzeri kapalı bekletirseniz oldukça çok suyu çıkacaktır. hatta üzerlerine 1 su bardağı da şeker ekerseniz bu sulanma daha çok olacak. Portakalların fazla suyunu süzüp alabilir portakal kabuğu reçelinde kullanabilirsiniz. Eğer portakal reçelinizi daha suyu bol isterseniz süzdüğünüz suya şekeri ekleyip önceden 30 dakika kadar kaynatalım, biraz kıvam aldıktan sonra portakalı ekleyelim. Portakallar da kaynayınca suyunu verecek ve reçeliniz baya sulu olacak. 1 saat kadar pişirdikten sonra indirmeye yakın reçel yap ( Yurt dışında yaşayanlar Gelier zucker ekleyebilirler. 1 çay bardağı kıvam vermesi için yeterli gelir. Hala sulu görünüyor diye fazla eklemeyin soğuyunca pelteleşir. ) Reçel yapın üzerindeki ölçülere bakıp o şekilde ekleyin lütfen. Yine de 1 e 1 eklemeyin çünkü bizim reçelimiz zaten şekerli sadece kıvam vermek için az miktarda eklemeniz yeterli gelecektir. 4-5 dakika kaynattıktan sonra kavanozlara doldurabilirsiniz. Kavanozları ve kapakları önceden sıcak suda kaynatıp siterilize edelim, temiz bir bezle kurulayıp sıcak reçeli koyup sıkıca kapatalım ve ters çevirip soğuyana kadar dokunmayalım ki ağızları vakumlanıp iyice sıkışsın. Portakal kabuğunu pişirirken mutlaka portakal suyu kullanın ki portakal kabuğu reçeliniz daha sağlıklı ve lezzetli olsun. Su kullanarak yapılmış bir portakal kabuğu reçeli sadece şerbetli bir tatlıdan ibaret olacak hiç bir vitamini ve besleyici değeri olmayacaktır. Eğer portakal kabuğu reçeliniz tamamen tanelerin üzeri suyu ile kaplansın isterseniz ya portakal reçelini kavanozlarken çok suyundan değilde daha taneli doldurabilir artan kıvamlı suyu portakal kabuklarını kaynatırken almaya yakın ekleyip ısınmasını sağladıktan sonra kavanozlara doldurabilirsiniz.
- 5 tane Yafa Portakal
Portakal kabuğu reçeli için;
- 2,5 su bardağı Toz şeker
- 3 su bardağı Portakal suyu
- 5-6 tane Limon tuzu
Portakal reçeli için;
- 3,5 su bardağı Toz şeker
- 5-6 tane Limon tuzu
- 1 çay bardağı Gelier Zucker veya reçel yap
-
Portakalları güzelce yıkayıp kuruladıktan sonra bıçakla çizikler atıp düzgün bir şekilde soyalım. Her parçayı 1 er cm lik dilimlere keselim.
-
Portakalın altına gelen kısmından sarmaya başlayarak sıkı rulo şeklinde saralım. İpe sıkıca dizelim her bir ruloyu. Soğuk su doldurduğumuz genişçe bir kaba ıslatalım.
-
Ertesi gün haşlama işlemine başlayalım. 3-4 kez soğuk su doldurduğumuz tencerede kapağı kapalı kaynatalım. Kaynayınca portakal kabuklarını sudan alıp suyu dökelim ve yeni su doldurup tekrar yapalım aynı işlemi.
-
Tencereye portakalları koyup üzerine şekeri ve portakal suyunu ekleyip kaynatmaya başlıyalım. Kıvam almaya başlayınca Limon tuzunu ekleyelim. 10 dakika daha kaynatıp ılık sterilize ettiğimiz kavanozlara sıcak sıcak dolduralım.
-
Suyunu kavanozlara paylaştırdıktan sonra kapaklarını sıkıca kapatıp ters çevirip bir kenara koyalım. Soğuduktan sonra kilerinizde saklayabilirsiniz. Açtıktan sonra buzdolabında tutun ama.
-
Portakal reçeli için; portakalların üzerinde kalan beyaz kısmı mümkün olduğunca ince bir şekilde keskin bir bıçakla soyalım. Küp küp doğrayıp üzerine bir bardak şeker döküp ağzı kapalı 2-3 saat bekletelim.
-
Tencereye kalan şekeri ve ister portakalın suyunu koyup önce 30 dakika kaynatın daha sonra portakalı ekleyin, isterseniz bu suyu süzüp ertesi gün portakal kabuğu reçelini pişirirken kullanın.
-
İsterseniz suyunu süzdüğünüz portakalları ve kalan şekeri tencereye alıp ocağa koyun ve önce biraz kısık ateşte sulanınca daha yüksek ateşte 1 saat kadar kaynatın.
-
Eğer ben reçel yap eklemek istemiyorum kıvamı şeker ile vermek istiyorum derseniz her portakal için 1 su bardağı şeker kullanmalısınız. ( Ki geçen yıl ben böyle yapmıştım çok aşırı tatlı olmuştu ve yerken 2.den sonrası yakıyordu artık damağı ) Tavsiyem şekeri artırmak yerine diğer yöntemi denemeniz.
-
Kıvam alan reçele Limon tuzunu ekleyelim 10 dakika daha kaynatalım. Bu aşama da reçel yap veya Gelier zucker ekleyebilirsiniz. 4-5 dakika kaynatıp kavanozlara doldurabilirsiniz.
-
Ağızlarını sıkıca kapatıp ters çevirin ve soğuyana kadar hiç dokunmayın. Daha sonra karanlık ve serin bir dolapta veya kileriniz de saklayabilirsiniz.
Afiyetler olsun, sofralarınızın bereketi bol olsun. Sevgiyle kalın.
Reçellerinizi yapmaya başlamadan önce videoyu izlemenizi öneririm. Eğer söylemeyi veya yazmayı unuttuğum bir şey varsa, yada aklınıza takılan yorum olarak bana soru ve görüşlerinizi iletebilirsiniz seve seve cevaplarım. Sizlerin bu konuda ki deneyim ve tecrübeleriniz de benim için çok kıymetli benimle de paylaşırsanız mutlu olurum 🙂 Sevgiler.