Kültürümüzde helvaların yapım zamanları çok önemlidir. Düğünde, ölümde, kandillerde helvalar yaparız. Çok özel bir yeri vardır helvanın her zaman. Helva sadece sevilen bir lezzet değil mutluluk ve üzüntülerin ortağıdır.
Osmanlı mutfağının vazgeçilmezi olan helva bir çok değişik lezzetle tatlandırılarak farklı isimler almıştır. Fakat ana malzeme hiç değişmez Un, Tereyağı. Bazı helva çeşitlerinde İrmikte kullanılmaktadır. Sadece şeker eklenerek yapılabildiği gibi çeşitli pekmezler, bal ve Şuruplarla yapılanları da vardır. Eğer şeker kullanmak istemezseniz doğal pekmezle de yapabilirsiz. Rengide şahane olur.
Pekmezli Un Helvası
Helvanın ilk çıkış bölgesi Balkanlar ve Orta doğudur. Türklerin müslümanlığı tanımasıyla Arap kültüründen Orta Asya da yaşayan Türkler de öğrenerek mutfaklarında bu nefis lezzeti farklı şekiller de hazırlamışlardır. Anadoluya göçle birlikte yayılıp zenginleşmiş Osmanlı mutfağının baş tacı bir tatlı olmuştur. Helva haneler bile kurulmuştur.
- 1.5 su bardağı Pekmez
- 2 – 2.5 su bardağı Su
- 2 su bardağı Un
- 1/2 su bardağı Sıvı yağ
- 50 gr Tereyağ
- 1 su bardağı Ceviz veya Fındık
- Yağları bir tavaya alıp eritelim.
- Ocağın diğer kısmına da bir tencere de su ve pekmezi karıştırıp ısıtalım
-
Eriyen yağa unu ilave edip tahta bir kaşık ile hafif ateşte rengi açık kahve, sütlü kahve diyebileceğimiz bir renk alana dek karıştırarak kavuralım.
-
Isınmış olan pekmezli şerbeti iki üç kere de yavaş yavaş ilave ederek bi yandan da hızlıca karıştırıp, şerbet ve unun bütünleşmesini sağlayalım.
Bu sırada ocağı tamamen kısık ateşe getirelim.
-
2 – 3 dakika kadar daha karıştırarak iyice özleştirelim.
İsterseniz bu aşama da içerisine çekilmiş ceviz veya fındık ta ekleyebilirsiniz.
-
Daha sonra ocağı kapatıp helvanın üzerini bir kapakla kapatarak 10 dakika kadar dinlendirelim.
-
Dinlendirdikten sonra ister kaşık yardımıyla isterseniz el ile yada porsiyonluk kek kalıplarıyla şekillendirerek servis tabağına alalım.
Afiyetler olsun sofralarınızın bereketi bol olsun.