Merhabalar sevgili dostlar,
Bugün sizlerle sıcacık, dışı çıtır içi yumuşacık Küçük Baget Ekmek Yapımı paylaşmak istiyorum. İster kahvaltılarınıza, ister piknikler için, yada çocuklarınızın okul çantasına ve eşinizin işe götürmesi için sandviç yapın. İnanın bana ev de kendi ekmeğini yapmak o kadar zevkli ve güzel bir duygu ki. Hem de ne yediğinizi biliyorsunuz, sağlıklı bir ekmek pişirmiş oluyorsunuz. Bir çok hanım ekmek yapımının zor olduğunu, ev de yapamayacağını düşünüyor. Emin olun sadece bazı püf noktalarını bilmeniz yeterli güzel bir ekmek yapmak için. Zaman içinde sizlerle hem Ekmek Tarifleri , hem de bu püf noktalarını tek tek yazıp, videolarımda anlatıp paylaşacağım. İnanıyorum ki bir çoğunuz cesaret bulup ekmek yapımına başlayacaksınız. 🙂 Lütfen deneme fotoğraflarınızı, görüş ve sorularınızı benimle yorum yazarak paylaşın.
Küçük Baget Ekmek Yapımı
Küçük Baget Ekmek yaparken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Ben baget ekmeklerimi yaparken 3 çeşit un kullandım, bunların biri normal hepimizin sıkça kullandığı çok amaçlı buğday unu. Diğer ikisi kızıl buğday-kavuzlu buğday diye de bilinen buğday unu. Biri tahılsız çok amaçlı kullanabileceğiniz bir un, diğeri tam tahıllı kızıl buğday unu. Bu arada yeri gelmişken şunları söylemek isterim. Kızıl Buğday, normal buğday unundan çok daha sağlıklı. İnternetten de araştırıp okuyabilirsiniz. Çok amaçlı olan cinsi normal kullandığınız çok amaçlı beyaz un yerine bir çok yerde kullanabilirsiniz. Kek, pasta, muffin, pizza, poğaça, börek, pankek, krep gibi bir çok beyaz un ihtiyacı duyduğunuz zamanlar da kullanabilirsiniz.
Baget hamurunu hazırladıktan sonra uzun saatler buzdolabında bekleterek ertesi sabah kahvaltıya sıcacık ekmekler pişirebilirsiniz. Hatta vaktiniz varsa bu şekilde yapmanızı tavsiye ederim, çünkü baget hamuru ne kadar uzun dinlendirilirse sonuç o kadar güzel oluyor. Ben hamuru sabah hazırlayıp öğleden sonra pişirmek zorundaydım, yine de video da göreceğiniz gibi sonuç harikaydı. Buzdolabında da mayalanmaya, kabarmaya devam edecek hamurunuz. Hamuru hazırladıktan 1,5-2 saat içinde en az 3 kez katlama yapmalısınız. Bu yüzden videomu mutlaka izlemenizi tavsiye ederim.
Bir başka önemli nokta ise; ekmekleri pişirirken fırının içine küçük bir kap sıcak su koymalısınız. Yaklaşık 20 dakika kadar ekmekler pişerken fırında kalmalı. Sonrasında fırından alınıp 10 dakika daha pişirmeye devam edilmeli.
Baget Hamuru Malzemeleri
200 ml su bardağı ölçüsü kullanılmıştır.
- 300 ml Ilık Su ((1 + 3/4 su bardağı))
- 21 gr Yaş maya
- 1 tatlı kaşığı Bal veya şeker
- 10 gr Sıvıyağ ((2 yemek kaşığı))
- 200 gr Çok amaçlı buğday unu ((405 numara))
- 200 gr Kızıl buğday unu ((630 numara))
- 150 gr Tam tahıllı kızıl buğday unu
- 10 gr Tuz ((1,5 tatlı kaşığı))
- 2 tatlı kaşığı Malt ((İsteğe bağlı))
-
Ilık suyu bir yoğurma kabına döküp içine mayayı ve balı koyup, maya eriyinceye kadar karıştırın.
-
Diğer malzemeleri ekleyip hamuru 5 dakika yoğurun. Üzerini kapatıp oda ısısında 1,5 saat mayalanması için bekletin. Her yarım saatte bir katlama işlemi uygulayın.
-
Daha sonra eğer hemen pişirmeyecekseniz hamuru yağlanmış kapaklı bir kaba koyup buzdolabına kaldırın. 12 saat dinlensin. Aynı gün pişirecekseniz katlama işlemi bittikten sonra yine de yağlanmış kapaklı bir kaba koyup en az 3-4 saat oda ısısında dinlendirin.
-
Daha sonra un serpişmiş tezgaha hamuru boşaltıp 8 eşit parçaya bölün. ( 130-135 gr her bir beze) fırın tepsisine bir pişirme kağıdı serin onun üzerine de bir mutfak bezi serip üstüne un serpip video da göreceğiniz gibi aralıklı düzenleyin.
-
Hamurlara oval form verip hazırladığınız bezin üzerine koyun. Hamurların üzerine hafif un serpip bir temiz naylon ve onun üzerine de bir bezle kapatıp en az 30 dakika dinlendirin.
-
Bu süre de fırını 220 dereceye açıp içine sıcak su dolu küçük bir kap koyun. Dinlenmiş olan küçük baget ekmeği hamurlarını dikkatlice bez üstünden tepsideki pişirme kağıdının üzerine alın.
-
Ekmekçiklerin üzerine keskin bir bıçakla veya temiz hiç kullanılmamış bir jiletle verev 2-3 çizik atın. Tepsiyi fırına sürüp 20 dakika pişirin. Fırının kapağını açıp hem içindeki su dolu kabı alın, hem de fırının içindeki buharın çıkmasını sağlayın.
-
Fırının derecesini 200 dereceye düşürüp 10 dakika daha küçük baget ekmekleri pişirip fırından alın. Hemen tepsiden bir tel mazgalın üzerine alın. Biraz ılıdıktan sonra yada hemen yiyebilirsiniz.
Afiyet olsun…
Her fırının farklı olduğunu lütfen unutmayınız. Siz fırınınızı daha iyi tanırsınız. Eğer 220 derece de ekmekler 20 dakikadan önce kızarmaya başlarsa hemen fırının derecesini 200 dereceye düşürün. Daha sonra suyu çıkarınca 180 dereceye düşürün.
Bu nefis baget ekmeklerin üzerine sürebileceğiniz çok lezzetli iki çeşit tereyağı tarifim var izleyip hazırlayarak ekmeklerin lezzetini doruklara taşıyın. 🙂 Sevgilerimle…
Kuru Domatesli Tereyağı Tarifi & Baharatlı Tereyağı Tarifi Nasıl Yapılır?