Merhabalar sevgili dostlar;
Bugün sizlerle paylaşmak istediğim tarifim Konya Usulü Etli Ekmek ve Peynirli Pide , Konya’ mızın meşhur etli ekmeği çok lezzetlidir. Yerinde yemenizi tavsiye ederim, tabii bunun içinde eğer henüz gitmediyseniz, mutlaka müsait bir zaman ayarlayıp Konya’yı gidip görün. Ne demişler ” Gez Dünya’ yı gör Konya’ yı. ” 🙂 Hele Mevlana Hazretlerinin türbesini mutlaka hayatınızda bir kerecik olsun mutlaka ziyaret edin, o manevi havayı içinize çekin. İnanın bana daha kapısından adım attınca göz yaşlarınıza dur diyemeyeceksiniz. Ben her gittiğimde aynı duygu yoğunluğunu yaşıyorum çünkü. Bambaşka bir atmosfer inanın. Ben Konyal’ ı değilim, 6 yaşımda Karaman’ a yerleştik orada büyüdüm, ama Konya’yı da çok severim Biricik abim orada yaşıyor. Konya ve çevresi oldukça geniş bir yemek kültürüne sahiptir çok farklı, nefis yemek çeşitleri, tatlı çeşitleri, çorbaları vardır. Kebap yönünden her ne kadar Gazi Antep, Şanlı Urfa ve Adana meşhursa da Konya’ nın da bir Fırın Kebabı vardır ki anlatamam, etler kemikten dökülür böyle 🙂 anlatması zor bir lezzet mutlaka denenmeli. Az kaldı 1,5 ay sonra Ülkem’ deyim inşallah çok özledim çokkk Vatan gibisi yok inanın. Şu an burnumun direği sızladı resmen yazarken.
Konya Usulü Etli Ekmek I Peynirli Pide
Konya da etli ekmek fırınlarda hazırlanır ve pişirilir. İsterseniz iç harcını evinizde hazırlayıp mahalle fırınınıza götürüp orada pişirtebilirsinizde. İncecik, uzun uzun mis kokulu pidelerin kokusu tüm sokağa yayılır. Etli ekmeğin dışında bıçak arası denilen bir etli çeşidi daha vardır. O da Antrikot, Bonfile gibi hayvanın en yumuşak yerlerinden alınan et parçalarının iki bıçak arasından geçirilerek kıyılmasıyla minik minik kuşbaşı forma getirilir ve aynı etli ekmekte ki diğer malzemeler eklenerek iç harcı hazırlanır. Bir diğer pide çeşidi de Mevlana’ dır. Mevlana pidesi ıymalı harcı hamurun üzerine yaydıktan sonra birazda peynirli harç ekilir üzerlerine ve bu şekilde fırına sürülür. Nefis olur inanın mutlaka denemeniz gereken eşsiz lezzetler bunlar. Evinizde ıspanaklı harç veya peynirli harç hazırlayıp fırınlar da onlarıda pişirtebilirsiniz. Tabii ki benim gibi yurt dışında yaşıyorsanız böe bir imkanınız yoktur. O zaman da hiç dert değil neden mahrum kalalım ki bu lezzetlerden. Evinizde ki ankastre fırınlarınızda da gayet güzel bir etli ekmek ve diğerpide çeşitlerini pişirebilirsiniz. Fırınınız yoksa bir teflon yada döküm tavada tavanın ağzını kapatarak yuvarlak olarak hazırlayıp pişirebilirsiniz. Konya da uzun uzun pişirildiğinden bende evimde bu şekilde pişiriyorum bir nebze de olsun aynı lezzeti yakalıyorum. Deneyip benimle, yazarı olduğum nefis yemek tarifleri sitesinde paylaştığım tarifimin altına bir çok takipcim denemelerinin fotoğraflarını tarifin altına ekleyip benimle paylaşıyorlar, tabii ki çok mutlu oluyorum memnun kalınmasından. Umarım sizler de deneyip benimle paylaşırsınız.
Etli ekmek iç harcı;
- 800 gr Kıyma (( Hafif yağlı bir kıyma kullanırsanız daha lezzetli olur ))
- 2 tane Kuru soğan
- 5 tane Sivri biber
- 1 tane Kapya biber
- 4 tane Domates
- 1/2 demet Maydanoz
- 3-4 çay kaşığı Tuz
- 1,5 çay kaşığı Karabiber
Peynirli harç;
- 100 gr Kaşar peyniri
- 100 gr Beyaz peynir, çökelek, lor veya tulum peynirleri karıştırılabilir.
Etli ekmek hamuru malzemeleri
- 1 kilo Un
- 20 gr Yaş maya
- 1 yemek kaşığı Kaya tuzu veya deniz tuzu (( Salamura tuzu ))
- 600 ml Ilık su
- 1 tatlı kaşığı Toz şeker
-
Soğanları çok minik olacak şekilde doğrayalım. Aynı şekilde biberleri domatesleri ve maydanozu da doğrayalım.
-
Kıymayı bir kaba koyup üzerine doğradığımız sebzeleri ekleyip güzelce yoğuralım. Üzerini streç film ile kapatıp buzdolabında biraz dinlenmeye bırakalım ki sebzelerin baharatların ve etin birbirine tamamen lezzetleri geçsin.
-
Peynirli iç harcı için; peynirleri rendeleyip karıştırmanız yeterli. Arzu ederseniz peynirli pideyi pişirirken üzerine bir tane yumurta da kırabilirsiniz.
-
Hamuru hazırlamak için maya, toz şeker ve suyun yarısını yoğurma kabına alıp maya ve şekeri eritelim. Üzerine unun 1/4 ini ekleyip iyice parmaklarımızla çırparak karıştıralım.
-
Ardından kalan suyu, kalan unu ve az suda erittiğimiz tuzu ekleyip karıştırdıktan sonra özlü ve hafif ele yapışan yumuşak bir hamur oluncaya kadar 10 dakika boyunca yoğurup üzerini sıkıca kapatıp ılık bir ortamda 1 saat kadar mayalanması için bekletelim.
-
Mayalanmış olan hamurumuzu önce bir karıştırıp gazını aldıktan sonra mandalina büyüklüğünde bezeler koparıp un serptiğimiz bir tepsiye dizelim ve üzerlerini temiz bir bez ile örtelim. 22 tane beze çıkacak muhtemelen.
-
Bezeleri tek tek uzun oval yaklaşık 20-25 cm uzunluğunda açalım. İç harcımızdan yeterli miktarda koyup elimizle aşağıya doğru yayalım. İki ucundan tutup tezgahımıza bir kaç kez vurarak uzamalarını sağlayalım.
-
Fırın tepsinizin uzunluğunda olmasına dikkat edin. Her tepsiye yan yana 2 veya 3 tane sığacak genişlikte olmalı etli ekmekleriniz.
-
Yapmaya başlamadan önce fırınınızı 250- 280 dereceye açarsanız siz ilk tepsiyi hazırlayıncaya kadar ısınır. Her tepsi yaklaşık 5 ile 8 dakika da pişecektir. Siz diğer tepsiyi hazırlayıncaya kadar pişiyorlar.
-
Tüm bezeler bitinceye kadar aynı şekilde devam ederek pişirelim. Peynirli pide yapacaksanız, aynı şekilde hamuru oval açıp peynirli içten bir miktar koyup iki kenarını ortaya doğru kıvırıp uçlarını birleştirerek kapatalım.
-
Aynı derecede onlarıda pişirelim arzu ederseniz fırından alınca kenarlarına tereyağ sürebilirsiniz.
-
Afiyetler olsun sofralarınızın bereketi bol olsun. Sevgiyle kalın.
Yanında köpüklü bir ayran ile çok lezzetli olur. Ayrıca eğer acı seviyorsanız etli ekmekleri fırına vermeden önce üzeine 1-2 tane taze süs biberlerinden koyup bu şekilde fırına sürüp pişirebilirsiniz. Etli ekmeğin yapımına başlamadan önce videosunu izlerseniz çok faydalı olacaktır. Sevgiler.