Merhabalar sevgili dostlar;
Konya Usulü Bamya Çorbası Tarifi paylaşmak istedim sizlerle bu gün. Konya da düğün ve bayram çorbasıdır Bamya Çorbası. Bayramlarda sofraların olmazsa olmazıdır, ayrıca düğünler de mutlaka yapılır, eve gelen misafirlere ikram edilir. Diğer yörelerimiz de genellikle yemeği yapılırken Konya, Karaman ve çevresinde çokça çorbası yapılır ve bunun için özellikle Çiçek Bamya kullanılır. Minik minik o güzel bamyalar kurutulur ve bayada pahalıdır verilen emekten dolayı. Özellikle kuzu kuşbaşı kullanılarak hazırlanır Bamya Çorbası. Şunu belirtmek isterim merak edenler için 🙂 daha öncede bir yazımda paylaşmıştım. Ben aslen baba tarafımdan İzmir’ li, anne ve eş dolayısıyla Eskişehir’ liyim. Batman da doğdum, 6 yaşımda Karaman’ a taşındık ve orada okula gittim büyüdüm. Hala annem ve iki ablam Karaman da yaşıyorlar, biricik abim ise Konya da yaşıyor, ortanca ablam da Eskişehir de yaşıyor. Kendim hakkında bu kısa bilgiyi de verdikten sonra yemeğimizi nasıl hazırlayacağımız hakkında bir kaç püf noktasını sizlere anlatarak devam edeyim.
Konya Usulü Bamya Çorbası
Yukarıda da söylediğim gibi öncelikle kurutulmuş Çiçek Bamya kulanmamız gerek. Etini kuzu eti seçmeliyiz fakat, Kuzu etinin kokusunu veya yemekte sevmeyenler elbette dana eti de kullanabilirler. Etimizi çok küçük parçalar şeklinde doğramalıyız. Eğer dana eti kullanacaksanız önceden kavurup kendi suyu ile pişirin. Kuzu kullanırsanız gerek yok önceden pişirmeye. Ben dana eti kullandım çünkü benim eşimde pek sevmiyor kuzu etini yemeklerin içerisinde. Fakat önceden kavurup eriterek yağını alıp dondurduğum kuzu iç yağım vardı buzluğum da, ondan küçük bir parça ekledim lezzet vermesi için. Bamyaları bir süzgece veya kevgire koyup elinize bir poşet geçirip sürterek üzerinin tüylerinin dökülmesini sağlayalım. Yazın yapıyorsanız taze domates rendesi kullanabilirsiniz. Eğer kışın yapacaksanız sadece domates salçası kullanarakta yapabilirsiniz.
- 50 gr Çiçek bamya
- 200 gr Kuzu kuşbaşı
- Bir küçük parça Kuyruk yağı çok iyi olur
- 2 tane Kurusoğan
- 2 tane Domates
- 1 yemek kaşığı Domates salçası
- 1 tatlı kaşığı Biber salçası
- 1 tatlı kaşığı Limon tuzu
- 3 yemek kaşığı Sıvıyağ
- 2 çay kaşığı Tuz
- 1/2 çay kaşığı Pul biber
- 5-6 su bardağı Sıcak su
-
Bamyalar bir kevgirde sürtülerek üzerinde ki tüylerinin dökülmesi sağlanır. Bamyalar su dolu bir tencerede 1 çay kaşığı limon tuzuyla birlikte haşlanır.
-
Sıvıyağ koyduğumuz tencerede minik doğranmış kuyruk yağlarını ve etleri kavuralım. Bir su bardağı sıcak su ekleyip tencerenin kapağını kapatıp orta ateşte yumuşayıp suyunu çekinceye kadar pişirelim.
-
Soğanları mümkün olduğunca minik doğrayalım. Ete ekleyip birlikte kavuralım.
-
Bamyayı süzüp iplerinden ayıklayalım. Kavrulmuş olan soğana rondodan çekilmiş yada rendelenmiş domatesi ve salçaları ekleyip kavuralım.
-
Tuz , pul biber ekleyelim. Bamyaları ekleyip karıştırıp suyunu ilave edelim. Yarım çay kaşığı kadar daha limon tuzu ekleyelim.
-
Yarım saat kadar pişip bamyalar iyice yumuşadıktan sonra altını kapatalım. Afiyetler olsun sofralarınızın bereketi bol olsun inşallah. Sevgiyle kalın.