Merhabalar sevgili dostlar,
Bugün yine çok güzel bir Ekmek Tarifi hazırladım size. Karışık Ekmek & Çavdar Unu Ve Buğday Unlu olacak. O kadar lezzetli oluyor ki anlatamam size. Hele bir de Ekşi Maya ile yapınca daha da bir güzel oluyor, hem günlerce de bayatlamıyor. Daha önce size Ekşi Maya Tarifi vermiştim. Buraya >> Buğday Unundan Ekşi Maya Yapımı tıklayarak kolayca sadece 3 günde Ekşi Maya nasıl hazırlanır? İzleyebilir ve okuyabilirsiniz.
Karışık Ekmek & Çavdar Unu Ve Buğday Unlu
Çavdar unu ve buğday unlu karışık ekmek tarifim ekşi mayalı. Ekşi maya hazırlamak çok kolay ve sadece 3 gün de hazır oluyor. 4. gün ekmeğinizi hazırlayabilirsiniz. Eğer yine de ”Uğraşmak istemiyorum” derseniz taze maya veya kuru maya kullanarak da hazırlayabilirsiniz. Çavdar unu malum buğday ununa nazaran daha kıymetli ve ekmeği de çok lezzetli oluyor, daha uzun süre tokluk hissi veriyor. Ekmeğiniz daha daha dolgun oluyor, yine yumuşak oluyor merak etmeyin.
Ben sizin yeriniz de olsam evime 1 çuval çavdar unu alırdım 🙂 Biraz normalinden biraz tam tahıllısından mutlaka elinizin altında olmalı. Eğer eliniz de ekşi mayanız varsa ekmek yapımı çok kolay ve çabuk, en çok 10 dakikanızı alır.
Önemli bir konu da, pişirme de kullanacağınız kap. Eğer benim gibi döküm tencereniz varsa tavsiye ederim onda pişirin ekmeğinizi. Eğer yoksa toprak tencere de veya çelik tencerede de pişirebilirsiniz fakat çelik tencere de pişme süresi biraz daha uzuyor. Yada bir kek kalıbı veya tepsi de pişirebilirsiniz. O zaman fırının içine ekmek pişerken, bir küçük kaba sıcak su doldurup koymalısınız. Tabi bu kap pişme süresince kalmayacak fırında. Sadece 15 dakika, daha sonra kabı alıp fırının kapağını da tam açın ki fırının içinde biriken buhar tam olarak çıksın. Daha sonra dereceyi düşürüp pişirmeye devam edin.
Fırın derecesi de kapaklı tencere de veya üzeri açık tepsi de pişirmenize göre değişir. Tencere de fırını içine tencereyi de koyarak 250 dereceye ısıtıp daha sonra tencerenin içine ekmeği koyup pişirmeye başlayacaksınız ve fırının derecesini 20 dakika sonra 200-220 dereceye düşürüp 40 dakika daha pişirip fırından alacaksınız.
Eğer tepsi de pişirirseniz fırını 220 decede yine tepsiyle beraber ısıtıp, ekmeği tepsiye koyduktan sonra, (tabii ki bu esnada sıcak su dolu kabı da unutmyın!!!) 20 dakika pişirdikten sonra suyu çıkarıp, buharı da çıkarıp fırının derecesini 190-200 dereceye düşürüp yaklaşık olarak 40 dakika daha pişirdikten sonra fırından çıkarın.
Şunu mutlaka belirtmeliyim ki, her ev de fırınlar farklı olduğundan lütfen pişirme sürelerine çok takılmayın. Bazı fırın da 35 dakika da pişer bazı fırında 45 dakika da. Bu yüzden lütfen gözünüz fırın da olsun.
200 ml su bardağı ölçüsü kullanılmıştır.
- 280 gr Ekşi Maya
- 10 gr Taze maya ((Yada 5 gr kuru maya))
- 260 ml Ilık su 38 derece olmalı ((1,5 su bardağı))
- 210 gr Çavdar unu ((2 su bardağı üzerinden 1 parmak eksik + 1 silme yemek kaşığı))
- 150 gr Buğday unu ((1 su bardağı üzerinden 1 parmak eksik + 1/2 su bardağı))
- 10 gr Kaya tuzu veya deniz tuzu ((1,5 tatlı kaşığı))
-
Taze maya ve suyun bir kısmını bir yoğurma kabına koyup el çırpıcısı ile maya eriyene kadar karıştırın. Ekşi mayayı ekleyip tekrar karıştırın.
-
Unları ekleyip yoğurmaya başlayın. Yavaş yavaş arada su ekleyin. Tamamen karışınca tuzu ekleyip 10 dakika boyunca yoğurun.
-
Hamurun üzerini kapatıp oda ısısında 1 saat mayalanması için dinlendirin. daha sonra un serpilmiş tezgaha hamuru çıkarıp tekrar 2 dakika boyunca yoğurun. Un ihtiyacı görürseniz biraz serpebilirsiniz.
-
Hamuru video da gördüğünüz gibi alta doğru avuç içlerinizle yuvarlayarak form verin. Tencerenin veya tepsinin içine bir fırın pişirme kağıdı serip hafif un serpip hamuru içine koyun.
-
Hamuru yaklaşık 1 saat daha üzeri örtülü olarak dinlendirin. Bu sırada fırını 250 derece alt-/üst ayara açıp ısıtın. Tekrar kabarmış olan ekmek hamurunu fırına sürüp 20 dakika boyunca pişirin.
-
Daha sonra fırının ayarını 200-220 dereceye düşürüp yaklaşık 40 dakika daha pişirmeye devam edin. Son 10 dakika tencerenin kapağını açıp öyle pişirin.
-
Ekmeğin arkasına vurarak tak tak seslerini duyuyorsanız fırından çıkarıp bir tel üzerine koyun ve ekmeğin 1-2 saat kadar soğumasını bekleyin. Daha sonra dilimleyin.