Merhabalar sevgili dostlar,
Bugün sizlerle Ev Yapımı Yoğurt Nasıl Yapılır? paylaşmak istedim. Bir çok izleyicimden gelen yoğun istek üzerine bu videoyu ve yazılı tarifi sizler için hazırladım. Yoğurt Yapımı her ne kadar çok kolay gibi görünse de, bazı püf noktalara dikkat edilmediği zaman yoğurt ya ekşi olur, yada sulu olur. Şöyle Taş gibi ev yapımı yoğurt mayalamak için aşağıda yazdığım püf noktalarına dikkat etmenizi tavsiye ederim.
Ev yapımı yoğurt ne kadar sağlıklı bundan bahsetmeme gerek olmadığını düşünüyorum. Zaten tüm doktorlar, bilim insanları araştırmaları sonucunda ev yoğurdunun faydalarını her fırsatta anlatıyorlar.
Ev Yapımı Yoğurt Nasıl Yapılır?
Evde yoğurt mayalamak için en önemli olan noktalardan birincisi, güvenilir bir sütçüden alacağınız sütün kalitesidir. Sütü tencereye süzerek boşalttıktan sonra ısınıncaya kadar yüksek ateşte daha sonra kısık ateşte pişirilmelidir. Sütün taşmaması için tencerenin içine süt taşı koyabilirsiniz, yada tencerenin içine bir kepçe veya tencerenin ağzına ortaya bir tahta kaşık koyarak taşmasına önlem alabilirsiniz.
Hoş zaten benim size tavsiyem sütü pişirirken de tıpkı yemek yaparken olduğu gibi mutfaktan ayrılmamanızdır. Süt kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 10-15 dakika daha kısık ateşte kaynatmalısınız. Bu esnada da videoda da göreceğiniz gibi arada kepçeyle sütü havalandırarak pişirmenizi tavsiye ederim.
Yoğurt mayalamanın en önemli püf noktalarından bir diğeri ise, mayalama öncesinde sütün ısısını doğru ayarlamaktır. Eskiden serçe parmağı süte batırıp 10' a kadar sayardık 8-9'a geldiğimizde parmağımız yanmaya başladıysa sütün ısısı tamamdı. Şimdi artık mutfakta kullanılan dereceler ve çok büyük kolaylık gerçekten de. 37 derece yoğurt yapımında en ideal süt ısısıdır.
Bir diğer önemli nokta ise mayaladıktan sonra kesinlikle mayalanma kabının üzerini kapakla kapatmayın. Çünkü kapak ısının etkisiyle buharlaşma yapar ve bu su damlacıkları süte düşerek yoğurdu sulandırır. Oda ısısına ve mevsime de bağlı olarak yoğurdun mayalanma süreci değişiklik gösterebilir. Yaz aylarında bile en az 4-5 saat yoğurdu sarılı olarak bekletmek gerekir. Kış aylarında bu süre 6-8 saate kadar uzayabilir.
Bir diğer önemli püf noktası ise yoğurt mayalandıktan sonra üstünü açtıktan sonra hiç kıpırdatmadan yerinde bırakmalı ve oda ısısına düşene kadar kıpırdatmamalısınız. Daha sonra ise üzerine sadece bir mutfak kağıdı yayıp buzdolabında bir kaç saat soğuduktan sonra üzerinden kağıdı alıp, yoğurt kabının kapağını kapatabilirsiniz. 1 gün dinlendikten sonra taş gibi yoğurt yemeğe hazır olacak.
- 3 Litre Süt
- 3 yemek kaşığı Yoğurt mayası
-
Sütü süzerek tencereye boşaltın. Ocağa koyup kaynadıktan sonra ocağı kısarak 15 dakika daha sütü pişirin.
-
Tencere de yada başka yoğurt kabına sütü boşaltın. Bir kaç kaşık yoğurt mayasına sıcak süt ekleyip mayayı karıştırın. Sütün ısısının 37 dereceye yada serçe parmağınızı süte batırdığınızda 10' a kadar sayarken 8-9 a geldiğiniz de parmağınız yanmaya başladıysa mayayı süte ekleyip karıştırın.
-
Üzerine delikli bir süzgeç kapatıp daha sonra bir havlu veya mutfak bezine sarın. 6-8 saat kadar mayalanması için bekletin. Daha sonra yoğurdun üzerini açıp kıpırdatmadan yerinde oda ısısına gelmesi için bekletin.
-
Oda ısısına gelmiş olan yoğurdun üzerine bir mutfak kağıdı yayıp buzdolabına kaldırın. Tamamen soğuduktan sonra mutfak kağıdını alıp yoğurdu mayaladığınız kabın kapağını kapatın. Ertesi güne kadar buzdolabında dinlendikten sonra, yoğurdu yemeğe başlayabilirsiniz.