Merhabalar sevgili dostlar,
Dün söz verdiğim gibi sizlerle bugün paylaşacağım tarifim Ev Yapımı Kırmızı Biberli Erişte. Kırmızı biberli erişte de aynı Ispanaklı erişte gibi gerçekten çok güzel oldu mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Emin olun emekleriniz boşa gitmeyecek, çok beğeneceksiniz.
Ev Yapımı Kırmızı Biberli Erişte
Erişte bir makarna hamurudur ve sert hamurlar katagorisine girer. Sadece un, yumurta ve tuz ile yoğrularak hazırlanır. Renkli yapıldığında fazladan tek eklenmesi gereken rengini verecek olan sebze püresidir. Yeşil erişte için Ispanak, Kırmızı erişte için Kapya biber kullanılır. Bugün ki erişte tarifim kapya biberli kırmızı erişte. Eriştelerinizi bez torba içine koyarak serin fakat kuru ve karanlık ortamlarda saklamanızı tavsiye ederim. Ben en son 3 yıl önce kesmiştim sonunu daha geçenlerde tazesini kesince kullandım bitirdim. Yani o kadar dayanıklı olur eğer söylediğim noktalara uyarsanız. Erişte hamuruna asla süt vb.. yada başka hiç bir şey konmaz tüm dünya da erişte hamuru aynı şekilde hazırlanır. Yukarıda da belirttiğim gibi makarnadır ve makarna hamuru hep aynıdır değiştirilemez. Keke, poğaçaya veya yemeklere damak tadınıza göre eklemeler veya çıkarmalar yapabilirsiniz fakat bu, erişte gibi bir kaç tarif içinde aynı şey geçerlidir değiştirilip ekleme, çıkarma yapılamaz. Buyurun artık tarifimize geçelim.
- 750 gr Un
- 4 tane Yumurta
- 1,5 tatlı kaşığı Tuz
- 3 tane Kapya Biber
- 1/2 çay bardağı Su
-
Öncelikle kapya biberleri ayıklayıp yıkayalım ve sıcak su dolu bir tencerede 10 dakika kadar haşlayalım.
-
Süzüp sudan alalım ve bir poşete koyup ağzını kapatalım. Poşetin içinde buharın etkisiyle kabukları kabaracak ve daha kolay soyulacaklar.
-
Kabuklarını soyduktan sonra rondoda tamamen püre olana kadar çekelim, hamurda kullanmak üzre hazırdır.
-
Unu yoğurma kabımıza alıp ortasına havuz açalım. Yumurtaları kırıp ekleyelim, tuzu ve biber püresini de ekleyip karıştıralım.
-
Yavaş yavaş kenarlardaki undan da alarak hamurumuzu yoğuralım. Aşırı sert ise verdiğim miktar kadar su ekleyebilirsiniz. Özlü bir hamur elde edene kadar 10-15 dakika yoğuralım.
-
Ben beş eşit beze yaptım. Bezelerim 35′ er gr oldu. Açabiliyorsanız, tezgahınız müsaitse 3 bezeye bölerek de hazırlayabilirsiniz.
-
Un serpilmiş bir tepside üzerlerini nemli bir bez ile örterek 15-20 dakika dinlendirelim.
-
Dinlenmiş bezeleri mantı yufkasından biraz daha kalın olacak şekilde açalım. Yaklaşık olarak kibrit çöpü kalınlığında olmalıdırlar. Bir temiz bez üzerine serip, arada bir çevirerek kurumalarını bekleyelim.
-
kesilebilecek kuruluğa ulaşan yufkaları önce ortasından ikiye katlayıp iz yapıp bu iz üstünden keselim. Üst üste koyalım, tekrar ikiye katlayıp iz yapıp gene bu iz üzerinden keserek 4 e bölelim.
-
İki parmak genişlikte dilimlere bölelim. Her dilimi kısa kenarından başlayarak kibrit çöpü şeklinde keselim. Gene temiz bez üzerine yayıp kurumaları için 2-3 gün temiz bir ortamda bekletelim.
-
Kuruduktan sonra bez torbalar içine koyup saklayabilirsiniz. Afiyetler olsun, sofralarınızın bereketi bol olsun. Sevgiyle kalın.
Hamurların keserken yapışma ihtimaline karşı, kesmeye başladığınızda aralarına un serpebilirsiniz.