Ev Yapımı Erişte

Ev Yapımı Erişte
Ev Yapımı Erişte

Ev Yapımı Erişte

Merhabalar sevgili dostlar,

Evlerde bir telaş kış hazırlıkları yapılırken araya bir de Ev Yapımı Erişte ekleyelim mi ne dersiniz? Dışarı da her ne kadar satılıyorsa da evde yapılanın tadına doyum olmaz. Öyle her sene uğraşamam derseniz bu kez biraz bol tutun malzemeyi bir kaç sene yeter size o Erişte. Bende en son 3 yıl önce kesmiştim inanın sonunu bu erişteyi kestiğim gün pişirdim. Videoda da göreceksiniz hala mis gibi tertemiz duruyordu. Hazırlama ve saklama yöntemi hususlarında ki önerilerimi dikkate alırsanız, sizin erişteniz de uzun süre dayanıklı kalacaktır.

Ev Yapımı Erişte

Ev yapımı eriştenin en önemli püf noktası Yumurtadır. Her bir su bardağına en az 1 Yumurta kırmalısınız. Hakiki bir erişte yapmak istiyorsanız, erişte hamuru yumurta ve tuz dışında hiç bir şey kullanılmaz. Yumurta miktarını her bardağa 1 yumurta yaparsanız az bir miktarda su ekleyerek hamurunuzu yoğurabilirsiniz. Fakat süt veya yağ asla konmaz. Erişte bir makarna hamurudur ve sert hamurlar kategorisine girer. Hamurun kıvamı çok önemlidir, ayrıca yoğururken iyice özleşmesi de bir diğer önemli noktadır. İkinci bir püf noktası ise açtığınız hamurları çok az her iki yüzünü de hafif pişirmeniz. Eğer keserken yapışmayan ve unlamanıza gerek kalmayacak bir erişte istiyorsanız bu yöntemi denemenizi tavsiye ederim. Sonucu videomu izlediğiniz de zaten sizlerde göreceksiniz. Uzun süre saklamanızın bir başka püf noktası da eriştelerinizi kestikten sonra kısa süre fırınlamanız. Fırınlanmış erişte pişerken de yerken de farkını belli edecek göreceksiniz. Saklama yöntemi olarak son dikkat etmeniz gereken nokta ise eriştenizi temiz bir bez torbada ve ışık görmeyen, kuru ve serin bir dolapta saklamanız. Benim antremde bir gömme dolabım var kurularımı, reçellerimi hep orada saklıyorum. Kalorifer de olmadığı için çok dayanıklı oluyorlar gerçekten. Bu nefis erişte tarifimi mutlaka denemenizi tavsiye ettikten sonra hemen tarifimin detaylarına geçmek istiyorum.

  • 1,5 kilo Çok amaçlı Un
  • 1,5 yemek kaşığı Kaya Tuzu
  • 9-10 tane Yumurta
  • 350 ml Su
  1. Unu yoğurma kabımıza alalım, ortasına bir havuz açıp yumurtaları kıralım. Tuzu ekleyip yavaş yavaş kenarlardan un alarak karıştırmaya başlayalım.

  2. Gerek gördükçe azar azar su ilavesi ile sert bir hamur yoğuralım. Yoğurma işlemini 10 dakika kadar uzatarak özlü bir hamur yoğurmanızı tavsiye ederim.

  3. Hamuru 225’şer gramlık 10 bezeye bölelim. Hamurları avucumuzda yuvarlayıp beze formuna getirelim.

  4. Bir tepsiye dizip üzerine nemli bir bez serip 15-20 dakika dinlendirelim. Sonrasında tezgaha un serpip yaklaşık 1,5-2 mm incelikte açalım.

  5. Sacda her iki yüzünü de kısa süreli mühürleyelim. Temiz bir bez üzerine alalım. Fakat bir diğerini pişirdikten sonra öncekini diğer pişmiş olanın üzerine alalım.

  6. yani tek tek yan yana dizmeyelim ki hamurlarımız çok kurumasın. İlk sıcaklığının çıkması yeterli.

  7. Tüm hamurları açıp pişirdikten sonra kesme işlemine başlayalım. Yufkayı ortasından katlayıp keseceğimiz çizgisini belirledikten sonra ortasından bölelim.

  8. Üst üste koyup tekrar katlayıp yerini belirledikten sonra keselim ve 4 e bölmüş olalım hamurumuzu. Sonrasında 4’lü gurubu 2-2,5 cm genişlikte şeritlere bölelim.

  9. Her böldüğümüz hamur gurubunu kibrit çöpü kalınlığında keselim. Kestiğimiz erişteleri temiz bir bez üzerine serelim. Tüm yufkaların kesme işlemi bitince fırın tepsisine yeteri miktarda koyup 200 derecede çok hafif kızarmalarını sağlayalım.

  10. Tekrar bez üzerine serip sıcaklığının çıkması ve tamamen kuruması için bir gece bekletelim. Ertesi gün bez torbaya doldurup kaldırabilirsiniz.

Afiyetler olsun, sofralarınızın bereketi bol olsun inşallah. Sevgiyle kalın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İncele! karışık makale .