Merhabalar sevgili dostlar,
Sizlere bugün çok sağlıklı, tok tutan, bir hafta boyunca tazeliğini koruyan Ekşi Mayalı Tam Tahıllı Ekmek tarifim var. Çavdar Ekşi Mayası Tarifi ‘ne buradan ulaşabilirsiniz. Ekşi maya yapmak deyince maalesef hanımların gözü korkuyor. İnanın bana hiç düşündüğünüz kadar zor değil. Sadece 3-4 gün içerisinde ekşi mayanız hazır olacak. Tam tahıllı çavdar ekşi mayası ekmeklere o kadar güzel bir lezzet katıyor ki anlatamam. Mayanız hazırladıktan bir kaç ay sonra daha yüksek kabartma gücüne sahip olacak. O zaman hiç taze veya kuru maya eklemeden sadece ekşi mayalı ekmekler yapabilirsiniz. Ekşi mayalı ekmek yapımında en önemli püf noktaları mutlaka katlama yapmak ve gece sabaha kadar soğuk bir ortam da mesela buzdolabında bekletmek. O zaman ekmeği pişirdiğinizde içinde ki gözenekleri ile nefis tadı ve mis gibi kokusuyla dayanılmaz bir ekmek yapmış olacaksınız.
Sıvı Maya Tarifi, Nasıl Yapılır? buradan izleyebilir ve yazılı tarifine ulaşabilirsiniz. Hiç bir maya gerekmeden 4 gün içinde sadece kuru üzüm, su ve balı karıştırıp maya elde edebilirsiniz.
Ekşi Mayalı Tam Tahıllı Ekmek
Ekşi mayalı tam tahıllı ekmek tarifim çok kolay bir ekmek tarifi. Sadece ekşi maya kullanarak hazırlanıyor. Ben bir çay bardağı da Sıvı maya ekledim ki kabarma özelliği yükselsin, fosur fosur bir ekmek olsun diye. Çünkü bu ekmeği yaptığım gün gece soğuk mayalanmaya bırakmaya vaktim yoktu aynı gün pişirmeli idim.
Sizlere şöyle bir kolaylıkta sunabilirim, isterseniz ekşi mayalı değil de sadece taze veya kuru maya kullanarak da aynı ekmeği yapabilirsiniz. Tek değişen şey su miktarı olacak, hamurun kıvamına göre yavaş yavaş ılık su ekleyerek ayarlayabilirsiniz. Sıvı maya da aynı şekilde yoksa onun yerine su kullanabilirsiniz.
Tahıllı ekmekleri ben de kızım da çok seviyoruz. Hafta boyunca taze kalması sebebiyle tercih ediyoruz en çokta. Kızım bu ekmeği işe götürüyor, her sabah kahvaltısı için 2 dilim, yani 10 dilim götürüyor pazartesi günü. Cuma günü hala yumuşacık olduğundan çok seviyor.
Tabii ekşi mayalı tahıllı ekmeğin bir diğer özelliği de oldukça doyurucu ve uzun süre tok tutuyor. Bu sebeple kızım diyet yaptığından bu ekmeği tercih ediyor. Sizler de eğer bir diyet sürecindeyseniz kesinlikle tavsiye ederim. Denediğiniz de bana hak vereceksiniz.
- 350 gr Çavdar ekşi mayası
- 100 ml (1 çay bardağı) Sıvı maya ((Yoksa su miktarına ekleyin lütfen.))
- 400 ml Ilık su
- 10 gr (2 tatlı kaşığı) Malt
- 30 ml (5-6 yemek kaşığı) Zeytinyağı
- 30 gr Beyaz Yulaf
- 30 gr Tam tahıllı yulaf
- 45 gr Keten tohumu
- 30 gr Chia tohumu
- 50 gr İri çekilmiş ceviz içi
- 50 gr Ay çekirdeği içi
- 50 gr Kabak çekirdeği içi
- 350 g (13 yemek kaşığı) Tam tahıllı buğday unu
- 350 gr (12 yemek kaşığı) Buğday unu ((812 numara))
- 20 gr (2 tatlı kaşığı) Tuz
-
Ekşi mayayı, suyu,sıvı mayayı,maltı yoğurma kabına koyup karıştırın. Daha sonra zeytinyağını, 2 yemek kaşığı beyaz yulaf, 2 yemek kaşığı tam tahıllı yulaf, keten tohumunu, 2 yemek kaşığı chia tohumu, 3 yemek kaşığı çekilmiş ceviz içini, 2 yemek kaşığı ay çekirdeği içi, 2 yemek kaşığı kabak çekirdeği içi, ve unları ekleyip yavaş devir de yoğurmaya başlayın.
-
Su ve un miktarı değişkenlik gösterebilir bu nedenle videoda da göreceğiniz gibi hamur toparlanıp artık yoğurma kabına yapışmıyorsa hamur olmuş demektir.
-
Unları ekledikten sonra biraz yoğurup daha sonra tuzu ekleyip makinanın devrini yükseltip5-6 dakika kadar da hızlı devirde yoğurun.
-
Genişce bir kabı yağlayıp hamuru kaba aktarın. Kabın kapağını kapatıp bir havluyla sarın. Hamur böylece daha çabuk mayalanacak. 1-2 saat mayalanmaya bırakın.
-
Bu süreçte isterseniz her 30 dakika da bir hamura katlama uygulayabilirsiniz. Mayalanmış, kabarmış olan hamuru un serpilmiş tezgaha çıkarıp istediğiniz formu verin. Yine un serpilmiş bir mayalanma kabına hamuru aktarın.
-
1 saat daha üzeri örtülü dinlenmeye bırakın. Eğer tencerede pişirecekseniz tencereyi fırına koyup 250 °C ye fırını açıp 20 dakika ısıtın. Daha sonra ekmeği bir fırın pişirme kağıdının üzerine ters çevirdikten sonra hamuru tencereye koyun.
-
Kapağı kapalı olarak 20 dakika 250 °C de pişirmeye devam edin. Daha sonra fırını 200-220 dereceye düşürün. 20-25 dakika daha pişirmeye devam edin. Tencerenin kapağını açıp 5-10 dakika da bu şekilde pişirip tencereyi fırından alın. Ekmeği telin üzerine çıkarıp soğumaya bırakın.
-
Eğer bir kalıpta veya tepside pişirecekseniz fırını 230°C açıp tepsi veya kalıbı da fırına koyup 10-15 dakika ısıtın. Daha sonra ekmek hamurunu fırın pişirme kağıdına aktarıp sıcak tepsiye veya kalıba koyun.
-
Fırının içine ısıya dayanıklı bir kap içinde sıcak su da koyup ekmeği 15 dakika pişirin. 15 dakika sonra sıcak suyu fırından çıkarıp fırının derecesini 200 °C ye düşürün.
-
40-45 dakika daha ekmeği pişirin. Ekmeği fırından çıkarıp hemen bir telin üzerine koyun. Soğuduktan sonra dilimleyebilirsiniz.