Toyga Çorbası ayran aşının sıcak tüketilen hali. Tercihimi sorarsanız yaz aylarında ayran aşı kış aylarında Toyga diyebilirim. Her ikisi de benim için lezzeti özel bir çorbalardır.
Toyga Çorbası da çok hafif bir çorba olması nedeniyle en sevdiğim çorbalardan biridir benim. İçerisinde yoğurt ,nane olan hiç bir şeyin kötü olması mümkün değildir zaten..
Türkistan da Toğga Çorbası diye adlandırılan asıl anavatanının Özbekistan olduğu ve orada da Toyga çorbası diye adlandırılan ve onların sayesinde Anadoluya gelmiş olan bu nefis çorba, Anadolu’da da aynı isimlerle hemen hemen her yöre de bilinip, mutfaklar da pişirilmektedir.
Kimi yöre de sıcak kimi yörede soğuk olarak, hatta içerisine Ispanak, Kereviz yaprağı, yeşil mercimek ekleyen yöreler de vardır. Yapılışı oldukça pratik kış aylarına çok yakışan bu güzel çorbamızı mutlaka denemenizi tavsiye ederim.
Toyga Çorbası
Toyga çorbası eğer ki buzlukta önceden haşlanmış nohut ve yarma (aşurelik buğday) varsa çok kolay ve çabuk. Şayet yoksa her ikisini de akşamdan ayrı ayrı tencerelere ıslatıp sabah haşlamanız gerekir. Nohudu ve Yarmayı normal tencere yerine, düdüklü tencere de haşlarsanız çok kısa zaman alır. Hem de enerji tasarrufu yapmış olursunuz.
- 1 tane Yumurta
- 5 yemek kaşığı süzme Yoğurt
- 1.5 yemek kaşığı Un
- 1 kase haşlanmış Buğday
- 6 su bardağı soğuk su
- 1 su bardağı haşlanmış Nohut
Sosu için;
- 2 yemek kaşığı Tereyağı
- 1 yemek kaşığı Sıvıyağ
- 2 tatlı kaşığı kuru Nane
- Öncelikle dövme ve nohut önceden haşlanmalı.
- Tencerenize yumurtayı kırıp yoğurdu ekleyerek iyice çırpıyoruz. Yoğurdun süzme yoğurt olması önemli. Unu ekleyip tamamen karışıncaya kadar el çırpıcısıyla çırpıyoruz.Yavaş yavaş soğuk suyu ekleyerek karıştırmaya devam ediyoruz.
-
Haşlanmış dövme ve nohutu da ekleyip karıştırarak başından ayrılmadan orta ateşte pişmeye alıyoruz.Kıvamı koyu gelirse yeteri miktar da sıcak su eklenebilir.Kaynamaya başlayıp kabarcıklar sıklaşınca altını kısıp 5 dakika daha pişirmeniz yeterli. Çok hızlı ateşte fokur fokur kaynatmamalıyız yoğurdun kesilmemesi için.
-
Sosu için yağı eritip, kuru naneyi ekliyoruz hemen bir karıştırıp çok ateşte tutup nanemizi yakmadan, ocaktan alıp çorbamızın üzerine döküyoruz.Bu son aşama da tuzunu da ekleyip karıştırdıktan sonra çorbamız hazırdır. Yoğurdun kesilmemesi için tuzu en son ocaktan aldıktan sonra eklemek önemli bir detay. Lütfen unutmayalım. 5 – 10 dakika dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz.
Ayrıca bu nefis çorba soğukta yenilebilen bir çorbadır. Tabii ki o zaman üzerine zeytinyağı gezdirmek gerekir tereyağı donacağı için.
Bazı yöreler de içerisine yeşil yapraklı sebzeler de eklenmektedir. Ispanak ve kereviz sapı gibi.
Afiyetler olsun sofralarınızın bereketi bol olsun.
Sevgiyle kalın.