Merhabalar sevgili dostlar,
Bugün evi mis gibi ekmek kokutalım mı? Hem de o kadar kolay bir ekmek ki. Ayranlı Ekmek aynı gün hazırlayıp pişirebileceğiniz kadar kolay. Aslında Ekmek yapımı zaten zor bir şey değil, sadece vakit ayırmanız gerekli. Püf noktalarına dikkat ederek hazırladığınızda harika bir ekmek olmaması imkansız. Ev de ekmek yapmaya 2 yıl kadar önce başladım, Covid19 virüsüne maruz kalınca ekmek yapımına daha çok ağırlık verdim. Sağlık bakımından katkısız ekmekler yapmak bu arzunun bir kanadıyken diğer bir konu ise kendi ekmeğini yapıp yemenin zevki bir başka emin olun.
Sizlere de tavsiye ederim, inanın hiç zor değil. Zaten bir iki kez yapınca evin içinde ki o müthiş ekmek kokusu sizi cezbedecek. Bir daha vazgeçemeyeceksiniz. Özellikle Ekşi mayalı ekmek yapmanızı tavsiye ederim. Normal mayayla yapılmış ekmeğe nazaran hem çok daha lezzetli oluyor, hem de daha uzun zaman bayatlamıyor. Tazeyken derin dondurucuya kaldırıp, ihtiyacınız olunca çıkarıp ister ısıtarak yada ısıtmadan yine yiyebilirsiniz. Aynı ilk an ki yumuşaklığını koruyor. Ekmek Tarifleri kategorisinde bir çok ekmek tarifim mevcut. Hepsi tam tutan garantili ve bir birinden farklı ekmek tarifleridir. Çekinmeden uygulayabilirsiniz.
Ayranlı Kolay Ekmek
Ayranlı ekmek tarifi, ayranlı ekmek nasıl yapılır? Ayranlı ekmek malzemeleri ve Ayranlı ekmek kaç kalori gibi soruların cevaplarını yazımın devamında okuyabilirsiniz.
Ayranlı ekmek yapımı çok kolay, yumuşacık bir ekmek tarifi. Ben hamuru ikiye bölerek iki adet orta boy ekmek hazırladım. Siz isterseniz hamuru bölmeden kocaman, tek bir ekmek yapabilirsiniz.
Ekmeğim de çok amaçlı buğday unu, tam buğday unu ve tam tahıllı çavdar unu kullandım. Evde ayran yoksa 2 yemek kaşığı yoğurdu biraz ılık suyla karıştırarak, ılık bir ayran hazırlayabilirsiniz. Hazırda ekşi mayanız da yoksa onun yerine de 21-25 gr kadar taze maya kullanarak bu nefis ekmeği hazırlayabilirsiniz. Ayranlı Kolay Ekmek ekşi mayalı bir ekmek. Ben sadece Çavdar Ekşi Mayası kullanarak hazırladım.
1 dilim 28 gr Ayranlı ekmek 60 kaloridir.
- 200 ml Ayran ((Ilık 35 °C olmalı))
- 200 ml Su ((Ilık 37 °C olmalı))
- 200 gr Çavdar ekşi mayası
- 1 yemek kaşığı Bal (( pekmez veya şeker de olur))
- 3-4 yemek kaşığı Sıvıyağ
- 500 gr Çok amaçlı buğday unu
- 250 gr Tam buğday unu
- 100 gr Tam tahıllı çavdar unu
- 2-3 tatlı kaşığı Tuz
-
Bir yoğurma kabına ayranı, suyu ve ekşi mayayı koyup karıştırın. Sıvıyağı, balı, ekleyip karıştırın. Unları ve tuzu karıştırıp, yavaş yavaş ekleyin. Bir taraftan yoğurmaya başlayın.
-
Mutfak robotunda yoğurursanız, ilk 5 dakika yavaş daha sonra 5 dakika da hızlı devirde yoğurun. Elde yoğurduğunuz zaman da 10 dakika boyunca yoğurun.
-
Daha sonra hava almayacak kapaklı bir kabın içini yağlayın. Hamuru kaba koyup, kapağını kapatın. 1 saat oda ısısında mayalanması için bekletin.
-
Masaya biraz un serpip ekmek hamurunu üzerine çıkarın. Video da göreceğiniz gibi katlama işlemi yapın. 1,5 saat hamuru tekrar dinlendirdikten sonra unlanmış mayalanma kabına aktarın.
-
Üzerini örtüp 1 saat dinlenmeye bırakın. Fırını 250 dereceye alt üst ayarda açıp ısıtın.
-
Fırın taşı, döküm tencere veya tepsi de pişirecekseniz, fırın ısınırken bunları da ısıtın. Ekmeği fırına koyun, fırının bir köşesine de bir kase de sıcak su koyun.
-
Bu şekilde 250 derece de 10-15 dakika ekmeği pişirin. Daha sonra fırının kapağını tam açıp su dolu kabı çıkarın. Fırının içinde birikmiş olan buhar da bu süre de çıksın. Fırın kapağını tekrar kapatıp ısıyı 220 °C ye düşürün.
-
40 dakika 220 °C de pişirdikten sonra, 5 dakika da fırının kapağına bir tahta kaşık sıkıştırarak pişirin. Ekmeği ters çevirip arkasına işaret parmağınızla vurun. Tok bir ses duyuyorsanız ekmeği fırından çıkarıp ızgara tel üzerine koyun.
-
Ekmek 1 saat kadar soğuduktan sonra dilimleyip yiyebilirsiniz.