Lievito Madre Ekşi Mayasıyla Ekmek Tarifi

Lievito Madre Ekşi Mayasıyla Ekmek Tarifi
Lievito Madre Ekşi Mayasıyla Ekmek Tarifi

Lievito Madre Ekşi Mayasıyla Ekmek Tarifi

Merhabalar sevgili dostlar,

Bugün sizlere köy ekmeği lezzetinde mis kokulu Lievito Madre Ekşi Mayasıyla Ekmek Tarifi hazırladım. Gerçekten abartmıyorum denediğiniz zaman bu harika ekmeği siz de bana hak vereceksiniz.

Bu sefer kullandığım maya ismi sebebiyle eminim bir çoğunuza ”Bu da nasıl bir maya” diye ilginç gelmiştir. Lievito Madre Ekşi Mayası bir İtalyan ekşi maya çeşitidir. İtalyanlar tarafından ”Maya Anası” diye adlandırılır. Eski zamanlar da İtalyan neneler ekmeklerini bu şekilde maya ile pişirirlermiş.

Lievito Madre ilk hazırlanma safhasında 21 günlük oluşum süresiyle biraz sabır gerektiriyor, fakat inanın o süreç o kadar heyecanlı geçiyor ki denemeye değer. 21 gün sonunda maya oluştuktan sonra ekmek yapımına hazırdır. Zaten bu süreçten sonra tek yapmanız gereken aynı diğer ekşi mayalar gibi bu mayayı da besleyerek ömür boyu yaşatabilirsiniz.

Lievito Madre Ekşi Mayasıyla Ekmek Tarifi

Lievito Madre Ekşi Mayasıyla Ekmek Nasıl Yapılır? Öncelikle şunu belirtmeliyim, ekmeğimiz gece mayası yapıldıktan sonra ertesi gün pişirilecek. Size bu süreç uzun gelebilir fakat en güzel ve lezzetli ekmekler gece mayasına bırakılan ekmek hamuruyla yapılır. Akşam hamuru yağurup her 30 dakika da bir 3 kez katlama yaptıktan sonra buzdolabına koyuyorsunuz. Sabaha kadar hamur dinlenip mayalanıyor ve lezzetleniyor. Sabah kalkınca fırını ısıtıp ekmeğinizi pişiriyorsunuz. Tabi buzdolabından çıkarınca en az 1-2 saat oda ısısında bekletmelisiniz ki hamur kendine gelsin. Eğer gece mutfakta bırakırsanız dinlenmeye tabii ki buzdolabından çıkmadığı için direk ısınmış fırına sürüp pişirebilirsiniz.

Yakında sizlerle Lievito Madre Ekşi Mayası yapımını da paylaşacağım. Bu ekmeği eliniz de bulunan herhangi bir ekşi mayayla da yapabilirsiniz. Lievito Madre mayası olması şart değil. Un olarak çavdar unu, buğday unu, dinkel unu, kırmızı buğday unu gibi unları kullanabilirsiniz. Başka sorularınız olursa aklınıza takılan zevkle yanıtlarım. Yorum kısmına yazmanız yeterli 🙂

ÖN MAYA

  • 100 gr (4 tepeleme yemek kaşığı) Un ((Böreklik, Baklavalık un))
  • 100 ml (1/2 su bardağı) Ilık su ((35°C))
  • 100 gr (2,5 yemek kaşığı) Ekşi Maya ((Lievito Madre yada herhangi bir ekşi maya))

AUTOLYSE (OTOLİZ) HAMURU

  • 230 gr (2 Subardağı + 1 yemek kaşığı) Böreklik, baklavalık un
  • 50 gr (2 dolu yemek kaşığı) Tam tahıllı buğday unu
  • 230 ml (1 + 1/4 su bardağı) Ilık su

ANA HAMUR

  • Ön maya
  • Otoliz hamuru
  • 2 tatlı kaşığı Malt ((Bulamazsanız bal veya pekmez de olur))
  • 12 g (2 tatlı kaşığı) Tuz ((Deniz tuzu veya kaya tuzu olması daha iyidir))
  • 10 g (2 yemek kaşığı) Zeytinyağı
  1. Öncelikle ön mayayı hazırlayalım. Tüm malzemeyi bir kapaklı kap içinde karıştırıp, kapağı kapatın 4 saat oda ısısında dinlendirin.

  2. Ön mayayı hazırladıktan 3,5 saat sonra Autolyse (otoliz) hamurunu hazırlayın. Malzemeleri bir kap içinde yoğurup üzerini kapatıp 30 dakika dinlendirin. Böylece ön mayayla aynı süre de hazır olacak.

  3. Artık ana hamuru yoğurabiliriz. Ön mayayı ve Autolyse hamurunu bir yoğurma kabına koyalım. Malt ekleyip 3-4 dakika yoğurun, daha sonra tuz ve zeytinyağını ekleyip 5 dakika daha yoğurun.

  4. Hamuru makina da yoğurursanız ilk 3-4 dakika düşük devirde, daha sonra 5 dakika yüksek devirde karışmalı.

  5. Yoğurma kabının üzerini bir kapakla kapatın veya bir torbaya koyup sıkıca bağlayın. Mayalanması için oda ısısında bekletin. 30. 60. ve 90. dakikalar da katlama yapın.

  6. 3. katlamadan sonra hamura istediğiniz formu verip bir kapaklı kabın içine temiz bir bez serip üzerine un serpin ve hamuru içine yerleştirin. Hamurun üzerine de biraz un serpip kapağı kapatın.

  7. Oda ısında ertesi gün sabaha kadar dinlendirin, sabah kalkınca fırını ısıtıp ekmeği ister tencere de isterseniz fırın tepsisin de pişirin. Tencere veya tepsiyi fırınla beraber 250°C de ısıtmalısınız.

  8. Tepsi de pişirecekseniz fırının derecesi 230 °C olmalıdır. Fırının bir köşesine küçük bir kapta sıcak su koyun. Ekmeği fırına sürdükten 15 dakika sonra bu suyu çıkarın, fırının derecesini 200°C ye düşürüp 40-45 dakika pişirmeye devam edin.

  9. Döküm tencere de pişirecekseniz, Fırını 250°C ye tencereyle beraber 20 dakika ısıtın. Daha sonra ekmek hamurunu fırın pişirme kağıdı üzerine ters çevirip sıcak tencerenin içine koyun.

  10. Tencerenin kapağını kapatıp 20 dakika pişirin. Daha sonra fırının derecesini 220°C ye düşürüp 25 dakika pişirmeye devam edin. Tencerenin kapağını alıp 10 dakika daha bu şekilde pişirip tencereyi fırından alın.

  11. Hemen ekmeği bir telin üzerine alıp soğumaya bırakın. 1-2 saat soğuduktan sonra dilimleyip bu nefis, mis kokulu ekmeğin tadını çıkarın.

Afiyet olsun….

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İncele! karışık makale .