Merhabalar sevgili dostlar,
Bugün sizlerle Çavdar Ekşi Mayası Tarifi paylaşmak istiyorum. Çavdar unundan ekşi maya nasıl yapılır? Konu sağlıklı yaşam olunca çavdar ununun yeri başkadır. Damar sertliğine karşı doğal bir besin kaynağı olarak kalp sağlığını korur. Niasin içerdiğinden dolayı şeker hastaları ve sporcuların öncelikli tercihlerindendir.
Çavdar ununun en önemli özelliği vücutta yağ depolanmasını azalttığı için çok iyi bir form koruma ve rejim ekmeği hammaddesidir. Çavdarın bileşiminde karbonhidrat, protein, potasyum ve B vitamini bulunur.
Sağlık açısından faydaları sebebiyle çavdar ve dolayısıyla çavdar ekmeğine önem vermeli, sofralarımız da yer vermeliyiz. Sağlıklı ekmek deyince ilk olarak tam buğday ekmeği akla gelse de, çavdar ekmeğine de göz ardı etmeyin. Çünkü çavdar ekmeği çok lezzetli ve sağlıklı olması nedeniyle tam tahıllı ekmekler arasında yapılabilecek en iyi seçimlerden biridir. Çavdar Ekmeği normal beyaz buğday ekmeğinden de kat kat daha üstündür.
Lütfen gelin bugün kendiniz ve aileniz için iyi bir şey yapın. Hemen Çavdar unu alıp ister aşağıda sizlere tarifini verdiğim Çavdar Ekşi Mayası hazırlayarak yada kuru veya taze maya kullanarak mis kokulu, sağlıklı, güzel bir Çavdar Ekmeği yapın. Tabii ki eğer tercihiniz daha uzun zaman bayatlamayan, sindirim sistemine dokunmayan bir ekmek yapmaksa mutlaka ekşi maya kullanın. Daha önce size >> Buğday Unundan Ekşi Maya Yapımı tarifi vermiştim. Mutlaka buzdolabınız da bulunması gereken diğer bir Ekşi maya alternatifi.
Çavdar Ekşi Mayası Tarifi
Evet sadece 3 günde Çavdar ekşi mayası hazırlayabilir 4. gün son beslemesini yapıp ekmek pişirebilirsiniz. Çavdar ekşi mayası hazırlamak o kadar kolay ki ihtiyacınız olan sadece çavdar unu ve su. Eğer bu sabah saat 9 da hazırlamaya başladıysanız, 3 gün boyunca aynı saatte ekşi mayayı beslemelisiniz. 4. gün yeterli kabartma gücüne ulaşmış olan ekşi mayayı ekmek yapımında kullanabilirsiniz.
Ekşi maya yapımında ki bir diğer konu ise, mayayı beslemek. 1-2 yemek kaşığı kalıncaya kadar mayayı ekmek yapımların da kullanabilirsiniz. 1-2 yemek kaşığı kalan ekşi mayayı beslemeniz ve yeniden çoğaltmanız gerekmektedir. Bundan sonra ki besleyip, çoğalttığınız maya ilk hazırladığınız ekşi mayadan çok daha kuvvetli olacak.
İlk zamanlar da az da olsa taze veya kuru mayanın kabartma gücünden faydalanmak için kullanılsa da bu ekşi mayanın bir kaç kere beslenmesinden sonra diğer mayaları kullanmaya bile gerek kalmayacak.
Şöyle bir durum da var, bana izleyenlerimden gelen en çok sorulan sorular arasında. ”Taze veya kuru maya bana dokunuyor” diyorlar. Sevgili dostlar böyle bir durum söz konusu ise mutlaka ekşi maya hazırlamanızı ve sadece ekmek yapımında değil tüm mayalı hamur işlerinde bu mayayı kullanmanızı tavsiye ederim.
Eğer ekmek hamurunu akşam yoğurur ve sabaha kadar dinlendirirseniz, yukarı da yazdığım ilk zamanlar için taze veya kuru mayayı da ekmek zorunda kalmazsınız. Sabaha kadar yeterince dinlenmiş olan hamur gereken kabarma gücüne erişmiş olur. Ama yok hemen bana ekmek lazım derseniz ve ekşi mayanız henüz yeni ise taze veya kuru maya kullanmanız şart. Çünkü ekmek istediğiniz kabarmaya ulaşmaz ve iç yapısı daha sıkı olur, tabi dolayısıyla pekte yumuşak olmaz, ertesi gün daha kuru olur.
200 ml su bardağı ölçü kullanılmıştır.
- 100 gr Çavdar unu ((1 su bardağı))
- 100 ml Ilık su ((1/2 su bardağı))
1. Gün
-
Un ve ılık suyu bir kase de karıştırıp kavanoza aktarın. Kavanozun ağzını bir streçle sarıp oda ısısnda (20-22 °C) 24 saat boyunca bekletin.
2. Gün
-
Kavanoza önce aynı miktar da ki ılık suyu ekleyip mayayı karıştırın. Daha sonra aynı miktar unu ekleyip tamamen homojen bir kıvam alana kadar karıştırıp tekrar kavanozun ağzını streçle sarıp oda ısısnda 24 saat bekletin.
3. Gün
-
Aynı 2. Gün yaptığınız işlemi tekrarlayın.
4. Gün
-
Aynı 2. ve 3. gün gibi aynı miktar un ve ılık suyu kavanoza ekleyip karıştırın. Yine kavanozun ağzını streçle sarıp oda ısısında 4-5 saat ekşi mayayı bekletin.
-
Süre sonunda ekşi maya neredeyse kavanozu dolduracak kadar çoğalmış, üzerinde ve içinde bolca kabarcıklar oluşmuş olacak. İhtiyacınız kadarını alıp kalan mayayı buzdolabına kaldırabilirsiniz.
-
Buzdolabında 14 güne kadar maya kalabilir. Son 1-2 yemek kaşığı kalana kadar kullanıp yine mayayı aynı şekilde aynı miktar un ve ılık su ile besleyin.
-
Bu şekilde her zaman ekşi maya buzdolabında hazır olacak ve 1-2 ay sonra çok daha kuvvetli bir ekşi maya olacak.