Merhabalar sevgili dostlar,
Bugün evde kendi ekmeğimizi yapalım mı, ne dersiniz? En sağlıklısından, tok tutan, doyurucu, 1 hafta boyunca bayatlamayan, düşük kalorili Tam Tahıllı Ekmek. Kızımın en sevdiği ve her hafta yaptığım ekmek tarifini veriyorum sizlere. Hafta da bir tane yapıyorum kızım işe giderken götürüyor. Sabah 2 dilim yediğinde öğleden sonraya kadar tok tuttuğunu söylüyor. Ki ben ve çevremde ki bu ekmeği yaptığım herkes aynı fikirde. Bayatlamama sebebi tabii ki ekşi mayalı oluşundan kaynaklı. Hanımlar, beyler lütfen eviniz de mayanızı ve ekmeğinizi hiç üşenmeden kendiniz yapın. Özellikle ekşi mayayla yapılan ekmeğin tadına bir alışın bir daha dışarıdan ekmek almak istemeyeceksiniz. Buğday Unundan Ekşi Maya Yapımı yazıya tıklayarak tarifine ulaşabilirsiniz. Sadece 3 gün de oluşan harika bir ekşi maya oluyor.
Tam Tahıllı Ekmek Tarifi & Sağlıklı Ekmek
Ekşi Mayalı Tam Tahıllı Ekmek yapımı çok kolay, hele ki önceden hazırladığınız ekşi maya varsa. Eğer ekşi maya yoksa taze maya veya kuru maya da kullanabilirsiniz. Fakat o zaman 1 hafta bayatlamaz garantisi veremem, en çok 3-4 gün de bayatlamış olur çünkü. Tam tahıllı buğday unuyla, normal buğday ununu bire bir karıştırarak kullanabilir, yada benim gibi kızıl buğday unu kullanarak hazırlayabilirsiniz. Arzu ederseniz tamamen tam tahıllı un da kullanabilirsiniz, fakat o zaman su ölçüsünü bir miktar artırmanız gerekir. Çünkü tam tahıllı un daha fazla su çeker ve daha az kabarır, daha sıkı olur. Ayrıca ekmeğe bir kaç malzeme ekleyerek daha sağlıklı, daha doyurucu-tok tutan ekmeğe dönüştürebilirsiniz. 100 gr Tam Tahıllı Ekmek de 242 kalori bulunmaktadır. Ekmek hamurunu akşam yoğurup 1 saat sonra ve devamın da 30 dakika sonra 2. katlamayı yapıp, sabaha kadar buzdolabında dinlendirip sabah kalıba veya tepsiye şekil vererek koyup 30 dakika daha oda ısısında üzeri örtülü olarak dinlendirip pişirebilirsiniz. Açıkçası dinlenmiş bir ekmek hamurundan her zaman için çok daha güzel, lezzetli ve içi göz göz bir ekmek hazırlamış olursunuz.
200 ml su bardağı ölçü kullanılmıştır.
- 50 gr Ekşi maya ((2 yemek kaşığı))
- 12 gr Yaş maya ((1/4 yaş maya))
- 780 ml Ilık su ((38 °C)(3,5 su bardağı))
- 1 tatlı kaşığı Malt ((Şeker veya bal da olabilir))
- 720 gr Kızıl buğday unu veya normal buğday unu ((Yaklaşık 7 su bardağı))
- 280 gr Tam tahıllı Kızıl buğday unu veya normal tam tahıllı buğday unu ((Yaklaşık olarak 3 su bardağı))
- 1 tatlı kaşığı Ekmek baharatı ((Kişniş tohumu, Anason tohumu ve Rezene tohumu))
- 12 gr Tuz (( 2 tatlı kaşığı))
- 50 gr Tane Yulaf ((3-4 yemek kaşığı))
- 30 gr Kavrulmuş susam ((3 yemek kaşığı))
- 50 gr Çekilmiş ceviz içi ((3 yemek kaşığı))
- 50 gr Ay çekirdeği içi ((3 yemek kaşığı))
- 30 gr Kabak çekirdeği içi ((3 yemek kaşığı))
-
Ekşi mayayı, yaş mayayı, malt ve suyun bir kısmını bir yoğurma kabında karıştırın. Unları, ekmek baharatını ve suyu yavaş yavaş ekleyerek yoğurmaya başlayın.
-
Makina da yoğuracaksanız düşük devirde başlayın. Tuzu, tane yulafın, ay çekirdeği içinin, kabak çekirdeği içinin ve susamın 2 kaşığını hamura ekleyip 1’er kaşığını ekmeğin üzeri için ayırın.
-
Cevizin tamamını ekleyip makinanın devrini yükseltin. 10 dakika kadar yoğurmaya devam edin. Hamur toparlanınca üzerini bir naylon veya kapakla kapatıp 25 °C oda ısında 1 saat mayalanması için bekletin.
-
Bir saat sonrasında video da göreceğiniz gibi ekmek hamurunu katlama yapın. Tekrar üzerini kapatıp dinlendirin. 30 dakika sonra 2. katlamayı yapıp hamuru pişireceğiniz kabın tabanını unlayıp koyun.
-
Büyük bir ekmek olarak yada ikiye bölüp orta boy iki ekmek olarak hazırlayabilirsiniz. Elinizi suya batırıp ekmeğin üzerine sürün, kalan çekirdekleri, yulafı ve susamı karıştırıp ekmeğin üzerine serpin.
-
Tekrar üzerine bir naylon kapatıp en az 30 dakika oda ısısında bekletin. Bir gece buzdolabında 5-7 °C de bekletip ertesi sabah da pişirebilirsiniz.
-
Fırını 230 °C ye ısıtın, bu esnada fırının bir köşesine sıcak su dolu bir kap koyun. Fırın 230 °C ye ulaşınca ekmeği fırına sürün. 20 dakika pişirin. daha sonra fırının kapağını açıp suyu alın bu esnada fırının içinde ki buhar da boşalmış olacak.
-
Fırının derecesini 190 °C ye düşürüp fırının kapağını kapatıp 35 dakika daha pişirmeye devam edin. ( Her fırın değişiklik gösterebilir ısı ve süre ayarını kendiniz de ayarlayabilirsiniz.
-
Ekmeğin arkasını çevirip işarek parmağınızla kapı çalar gibi vurduğunuz da tak tak tak ses veriyorsa pişmiş demektir. Fırından alıp hemen bir telin üzerine koyun, 1-2 saat dinlendirin.
-
Üzerini örtmeyin, soğuduktan sonra dilimleyebilirsiniz.